Over ons

Kumiki, voorheen Kevin Veenhuizen Architects, ontwerpt, verbouwt en verbetert gebouwen, inclusief de natuurlijke leefomgeving.

Ons doel is om het welzijn van zowel mensen als de natuur te verbeteren. We willen de trend van verspilling, vervuiling en vernietiging ombuigen naar een gezonde en bloeiende toekomst. Door ecologie met esthetiek te verbinden maken we gebouwen mooier, slimmer, natuurlijker, gezonder, comfortabeler en - als het even kan - zelfvoorzienend. Waardevol en waardevast.

Het bureau is in 2014 opgericht door Kevin Veenhuizen. Als architect is Kevin beïnvloed door zijn ervaringen in Japan, waar hij heeft gewoond en gestudeerd.

Kevin: “Wat mij het meest fascineert is de levensfilosofie van Japanners. Onder elke rationele keuze schuilt een diepere, spirituele laag. Ze hebben respect voor traditie, geschiedenis en de natuur. Overal zit een emotionele betekenis achter. Japanners denken op de lange termijn en beschouwen zichzelf als integraal deel van een groter geheel. Dit spreekt mij enorm aan.

Hier heb ik iets van opgepikt en gebruikt toen ik de naam van ons bureau in 2022 veranderde in Kumiki. Kumiki is een traditioneel Japans ambacht waarbij houtverbindingen worden gemaakt die zowel esthetisch als constructief zijn. Alle houten componenten passen als een legpuzzel perfect in elkaar, zonder lijm en spijkers. Het is een ambacht dat getuigt van liefde en respect voor het product en de bomen die het hout leverden.

Bekijk in deze video hoe dit ambacht wordt toegepast.

Voor ons bureau staat Kumiki voor perfect samenspel. Maar ook dat je met materialen op een ambachtelijke wijze een sterke constructie kunt maken die er ook nog eens aantrekkelijk uitziet. Wanneer je de constructie van een gebouw zorgvuldig in elkaar zet, hoef je die niet te verbergen. Het heeft een intrinsieke kwaliteit en schoonheid. Tegelijkertijd is deze benadering duurzaam, omdat het er mooi uitziet en je op afwerkingsmaterialen bespaart.

Leren van de natuur

Wij bouwen regeneratief. Daarvoor bestuderen we natuurlijke processen en structuren zodat we die kunnen toepassen in onze ontwerpen en schoon kunnen bouwen.

Dat wil zeggen: met hernieuwbare materialen die volledig kunnen worden hergebruikt. We vinden dit belangrijk voor het leefklimaat op aarde. De hulpbronnen waarop onze welvaart is gebaseerd, zijn niet onuitputtelijk. Doorgaan met wat we gewend zijn is geen optie omdat we de aarde uitputten en onleefbaar maken.

De regeneratieve aanpak neemt ecologie als uitgangspunt. Het doel is om zoveel mogelijk in balans met de natuur te leven. Teruggeven en revitaliseren in plaats van opgebruiken en weggooien. Hierdoor krijgt alles waarde en bestaat er geen afval meer. Dit is essentieel voor een gezonde toekomst, niet alleen voor mensen maar voor alles wat leeft op aarde. De kunst is om in harmonie met de natuurlijke omgeving te leven en te leren van de natuur.

Dat lijkt ingewikkeld, maar het goede nieuws is dat er al veel kennis beschikbaar is. Alleen zijn we die deels vergeten, op weg naar ‘oneindige’ welvaart. Al in het oude Egypte wist men hoe je gebouwen moet ontwerpen om ze koel en gezond te houden. In de moderne tijd is de kennis vergaring almaar toegenomen, we moeten die alleen wel gaan gebruiken.

Bij Kumiki zijn we realistisch en wordt ons werk tegelijkertijd gedreven door optimisme en plezier in het vak. Het maakt ons blij als we denken aan de mogelijkheden die ontstaan in samenwerking met de natuur en gelijkgestemden. Woningen en gebouwen kunnen mooier, slimmer, natuurlijker, gezonder en comfortabeler worden als we ze op een ecologische manier benaderen.

Wat wij doen is geen druppel op de gloeiende plaat, het is een katalysator voor verandering. Goede voorbeelden inspireren en zetten anderen aan tot actie. Hierdoor komt een positieve omslag binnen handbereik.

Awards

Media selection

Vacatures

Heb jij affiniteit met regeneratieve architectuur, en wil je samen met Kumiki werken aan mooie gebouwen?