Tussen de Essen en Esdoorns in Noordwijk is een houten Bosvilla verrezen. Door de positionering midden op het kavel wordt de mooie bosrijke omgeving maximaal benut. Alle ruimtes in de Bosvilla zijn op een heldere, bijna mathematische manier ingedeeld doordat ze samenvallen met de duidelijk zichtbare constructie.
Rondom het woonhuis is een terras aangelegd welke samen met het overhangend dak de binnen- en buitenruimtes in elkaar laat overvloeien. Ze vormen samen een overgangszone tussen de leefruimtes en de natuur. De houten dakbalken lopen door naar buiten en zodoende ontstaat er een soort hoed die het woonhuis beschermt tegen regen, vuil van de bomen en warmte van de zomerzon. In de wintertijd als de bomen kaal zijn en de zon laag staat, komt de zonnewarmte wel binnen.
Wanneer het regent loopt het water van het dak af zoals bij een paraplu, en wordt het opgevangen in een ondergrondse tank via de goot die in het terras is geïntegreerd. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien van heel zacht water dat geen kalk bevat. Hierdoor wordt 70% bespaard op het gebruik van drinkwater.
Verder is de woning energieneutraal met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, dus is gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie.
Om zo min mogelijk impact te maken op de omgeving, is een bescheiden dakvorm zonder dakgoten ontworpen. Door de zinken bekleding valt deze grotendeels weg in de lucht en steekt deze scherp af tegen de groene omgeving.
De rand van de hoed is bekleed met donker gevelhout en wordt beëindigd met een doorlopende mahonie lijn. Deze ligt op de dragende wanden die aan de buitenkant bekleed zijn met Hilversumsformaat bakstenen.
De heldere constructieve opbouw van het woonhuis is ook in het interieur duidelijk afleesbaar. Hier zijn de dragende wanden wit gepleisterd waartussen mahonie kozijnen zijn geplaatst. Op de dragende wanden liggen zichtbare gelamineerde liggers die de vierkante grondvorm van het woonhuis volgen en deze door middel van een kruis in vier kwadranten delen, zowel op de begane grond als op de verdieping.
Eén kwadrant blijft open waardoor een vide boven de keuken ontstaat. De kapconstructie en de dragende wanden op de verdieping die het kruis vormen zijn afgewerkt met constructieve houten platen. In de wand van de vide zijn twee ronde kijkgaten ontworpen die een visuele verbinding leggen tussen de keuken en de bovenverdieping. De twee elektrische dakramen in de vide zorgen voor extra daglicht en natuurlijke ventilatie in de zomer.
In de hoeken op de begane grond gebeurt iets bijzonders. Doordat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken, is een constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de Bosvilla zweven als het ware, en om maximale transparantie te realiseren is het glas in de hoeken direct op elkaar verlijmd zonder kozijn.
‘’The architects drew inspiration from the lush, green surroundings while collaborating closely with the couple to achieve a simple and humble home reflective of their personality. The forested environment has become a peaceful haven for the family, who loves spending time in nature, raising their chickens, and watching birds and other resident wildlife.’’
‘’To achieve maximum transparency, the glass in the corners is connected without a frame, forming large glazed corners with sweeping views, opening towards the surrounding landscape.’’
‘’Het interieur kent een heldere, bijna mathematische ruimtelijke indeling , doordat die samenvalt met de duidelijk zichtbare constructie.’’
‘’Two round peepholes have been designed in the wall of the void, which create a visual connection between the kitchen and the upper floor.’’
‘’The house is encircled by a terrace and topped by an overhanging pyramid hip roof, which both allow the indoor and outdoor spaces to interact, forming a transition zone between the living spaces and nature.’’
‘’Sustainability was also central to the conversation between the family and the architects. We strive for the use of sustainable products, always look to maximize a location’s potential, and advocate to reuse precious resources, such as water.’’