Gelegen in de bosrijke omgeving van Oostvoorne, is deze familiewoning ontworpen om op te gaan in de natuur. Zo zijn de drie volumes op de begane grond iets verzonken in de grond en wordt vanuit elke vleugel een ander deel van de zorgvuldig aangelegde tuin zichtbaar.
Verscholen tussen de hoge bomen en bamboe ligt Bosvilla Oostvoorne, een plek waar rust en de natuur centraal staan. Het huis is zo ontworpen dat er geen duidelijke voor- of achterkant is, waardoor het als vanzelfsprekend opgaat in de omgeving. Grote ramen en zorgvuldig geplaatste ruimtes zorgen voor een vloeiende overgang tussen binnen en buiten, waardoor je op elk moment de natuur om je heen ervaart, zowel binnen als buiten.
De woning is gebouwd met oog voor de natuurlijke omgeving en met respect voor het milieu. De constructie is gemaakt van CLT (Cross Laminated Timber), wat niet alleen zorgt voor een gezond en prettig binnenklimaat, maar ook de ecologische impact verkleint. Naast CLT is gebruikgemaakt van bijna uitsluitend biobased materialen zoals leemstuc, houtvezelisolatie en gebrand Accoya voor de gevelbekleding.
Op het gebied van energie is de woning zelfvoorzienend. Dankzij een combinatie van een aardwarmtepomp, een energiedak en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt. Regenwater wordt opgevangen via de groene daken en opnieuw gebruikt, wat bijdraagt aan het efficiënte gebruik van water en andere hulpbronnen.
Het natuurlijke hout dat overal zichtbaar is, zorgt samen met leemwanden en houtvezelisolatie voor een gezond binnenklimaat, dankzij hun vochtregulerende en ademende eigenschappen. Een vide in het hart van het huis verbindt de ruimtes, en laat licht en lucht vrij door de woning stromen. Dit maakt van Bosvilla Oostvoorne niet alleen een duurzaam, maar ook een comfortabel en gezond thuis.
De woning is gebouwd van CLT (Cross Laminated Timber), en laat in zijn verschijningsvorm de robuustheid en intrinsieke schoonheid van natuurlijk hout zien. De drie vleugels komen samen in een centrale hal, waar het uitzicht door strategisch geplaatste ramen de tuin als een schilderij omlijst.
Elke vleugel van de woning heeft een eigen functie en karakter, waarbij de omliggende natuur steeds op andere wijze naar binnen wordt gehaald. Door de begane grond 40 centimeter te verlagen, ontstaat een sterkere relatie met de tuin en komt er meer daglicht binnen. Bovenop de begane grond ligt een vierde volume dat over het zonnige terras lijkt te zweven, gedragen door de sterke, massieve houten zijwanden. Dit bouwdeel is precies 14,4 meter lang, het maximale formaat voor transport op een vrachtwagen.
Om op te gaan in de groene omgeving is de gevel gemaakt van gebrand Accoya hout en groene aluminium accenten. Het strakke ritme van planken en balken speelt met de horizontale lijnen die de CLT volumes benadrukken. Voor enkele ramen verdicht het ritme van balken als een gordijn voor het glas en dient het als valbeveiliging. De natuurlijke textuur van het gebrande hout wordt afgewisseld met glad aluminium waarmee ook de houten kozijnen aan de buitenkant zijn bekleedt voor een extra lange levensduur.
Grote glazen openingen zijn geplaatst tussen de CLT panelen waardoor het buitenleven letterlijk naar binnen wordt gehaald. Binnen voelt het huis licht en warm aan. Het natuurlijke hout dat overal zichtbaar is, zorgt samen met leemwanden en houtvezelisolatie voor een fijne vochtbalans en een gezond binnenklimaat.